Luciafrågor 2019

60 minuter kvar

GLITTER

Du ska pynta din luciakrona med glitter av äkta guld. Du använder både rent guld som har en gulröd lyster och vitt guld.

Hur har det vita guldet framställts?

tinsel-718762_1920

LYSANDE

När glödlampan i adventsljusstaken lyser beror det på att elektroner i rörelse hettar upp lampans glödtråd till en så hög temperatur att den lyser.

Vad händer med elektronerna när du släcker lampan?

adventsljusstake

SKOTTÅR

2020 är ett skottår, vilket gör att vi får en extra dag i februari. Vart fjärde år är skottår, alltså ett år med 366 dagar.

Varför har man skottår?

big-white-869613_1920

ADVENTS-TV

Du ska titta på julkalendern i TV och använder en trådlös fjärrkontroll för att sätta på TVn.

Vilket av följande påståenden om fjärrkontroller är falskt?

tv-kontroll

LUSSEKATTER

Till Lucia bakar man gärna lussekatter. Till detta behövar man bl.a. vetemjöl, socker, smör och saffran. En annan viktig ingrediens i degen är jäst. Jästen gör att degen växer när den jäser.

Varför?

lussebullar

LUSSEBULLAR

Du ska baka lussebullar och i receptet står det att du ska tillsätta en liten mängd socker.

Vad är sockrets huvudsakliga funktion vid bakningen?

File:Sugar-485057.jpg

SÄKRA STICKOR

I skolans Luciatåg används levande ljus, och när ni ska tända Luciakronan ser ni att det står "säkerhetständstickor" på tändsticksasken.

Vilket av nedanstående påståenden om säkerhetständstickor är falskt?

ljus

JULMUST

Inne i en stängd flaska med julmust är trycket högre än utanför. Vi märker detta genom att det pyser när vi öppnar flaskan. Samtidigt ser vi att det börjar stiga upp en mängd små gasbubblor genom läsken - ibland så häftigt att det skummar.

Varför bildas det bubblor när vi öppnar flaskan?

ELEFANTÖRON

Ett kärt inslag på julafton är Kalle Ankas jul med bland annat Djungelboken med Mowgli och björnen Baloo. En annan figur från Djungelboken är elefanten överste Hathi. Vissa elefanter har oproportionerligt stora öron med många och stora blodkärl. I naturfilmer från den afrikanska savannen kan man ibland se elefanter stå och vifta med öronen i det gassande solskenet.

Vilken är den viktigaste fördelen som elefanten anses ha av dessa stora öron?

elefant

BLINKA LILLA STJÄRNA

Stjärnbilden Orion är vid klar väderlek väl synlig över horisonten så här års. En av stjärnorna i Orion är den ljusstarka Betelgeuse. När man tittar på Betelgeuse tycker man att den i likhet med andra stjärnor blinkar eller tindrar.

Vad är den viktigaste orsaken till detta tindrande?

KONSTGJORDA SÖTNINGSMEDEL

Användningen av konstgjorda sötningsmedel i mat och godis blir mer och mer vanliga. Dessa ämnen har dock sina nackdelar. De är t ex inte helt stabila i värme, vilket betyder att molekylerna bryts ned (delar upp sig) i mindre beståndsdelar efter ett tag.

I vilken av dessa matprodukter skulle konstgjorda sötningsmedel inte fungera som ersättning för vanligt socker?

aspartam1

60 minuter kvar