Luciafrågor inför Teknikåttan 2024

60 minuter kvar

Lysande

När glödlampan i adventsljusstaken lyser beror det på att elektroner i rörelse hettar upp lampans glödtråd till en så hög temperatur att den lyser.

Vad händer med elektronerna när du släcker lampan?

adventsljusstake

Sol och snö

Snö är inte självklart för alla i juletid då temperaturen på jorden varierar väldigt mycket. Vilken är den främsta anledningen till att det är varmare vid ekvatorn än vid nordpolen?

 

Glitter

Du ska pynta din luciakrona med glitter av äkta guld. Du använder både rent guld som har en gulröd lyster och vitt guld.

Hur har det vita guldet framställts?

tinsel-718762_1920

Lussekatter

Till Lucia bakar man gärna lussekatter. Till detta behövar man bl.a. vetemjöl, socker, smör och saffran. En annan viktig ingrediens i degen är jäst. Jästen gör att degen växer när den jäser.

Varför?

lussebullar

Blinka lilla stjärna

Stjärnbilden Orion är vid klar väderlek väl synlig över horisonten så här års. En av stjärnorna i Orion är den röda och ljusstarka Betelgeuse. När man tittar på Betelgeuse tycker man att den i likhet med andra stjärnor blinkar eller tindrar.

Vad är den viktigaste orsaken till detta tindrande?

Varm mat

Du ska laga julmat och hettar upp olja i en stekpanna. Plötsligt börjar oljan brinna.

Vad får du absolut inte göra när du ska släcka branden?

Julresekontroll

När du ska ut och flyga för att hälsa på släkten till jul genomlyses allt bagage innan det tas ombord på planet.

Vad är det för typ av teknik man använder sig av?

Konstgjorda sötningsmedel

Användningen av konstgjorda sötningsmedel i mat och godis blir mer och mer vanliga. Dessa ämnen har dock sina nackdelar. De är t ex inte helt stabila i värme, vilket betyder att molekylerna bryts ned (delar upp sig) i mindre beståndsdelar efter ett tag.

I vilken av dessa matprodukter skulle konstgjorda sötningsmedel inte fungera som ersättning för vanligt socker?

aspartam1

Popcorn till nyårsfesten

Teknikåttan Majs

På nyårsfesten kan det vara gott med lite tilltugg som t ex popcorn. Popcorn är majs av en sort med väldigt hårda, glansiga frön och med ett kraftigt fröskal. När dessa värms upp med fett i gryta eller mikrovågsugn "poppar" de.

Varför händer detta?

Skottår

2024 är ett skottår, vilket gör att vi får en extra dag i februari. Vart fjärde år är skottår, alltså ett år med 366 dagar.

Varför har man skottår?

big-white-869613_1920

60 minuter kvar