Luciafrågor 2022

60 minuter kvar

SOL OCH SNÖ

Snö är inte självklart för alla i juletid då temperaturen på jorden varierar väldigt mycket. Vilken är den främsta anledningen till att det är varmare vid ekvatorn än vid nordpolen?

 

KALLA VINTERDAGAR

Teknikåttan Brasa

En kall vinterdag kan det vara skönt att värma sig framför en brasa. Till brasan behövs ved. Ett vedträ som tagits från ett nyfällt träd innehåller en del vatten och har därför ganska stor massa. När träbiten fått torka en lång tid finns inte mycket vatten kvar. Nu återstår bara den torra veden, men även den har massa, som har byggts upp när trädet har växt.

Varifrån har det mesta av denna massa hämtats?

LUSSEBULLAR

Julens alla dofter bidrar till att öka julstämningen och göra förjulstiden extra mysig. Nu när Lucia närmar sig är det pepparkakorna och lussebullarna som förgyller vardagen.

Vad händer när dofterna från nybakade lussebullar sprider sig i rummet?

 

STEARINLJUS

Under de mörka decemberkvällarna kan det vara trevlig att tända levande ljus.

Men vart tar stearinmassan i ljuset vägen när ljuset brinner?

JULMAT

Teknikåttan Polkagrisar

Du har handlat julmat och i din korg finns följande tre varor: 100 gram julskinka, 100 gram nötter och 100 gram polkagrisar.

Vilken av dessa varor innehåller mest - i gram räknat - kemiska ämnen?

 

JULGRANEN

Det har snöat mycket hela natten och när du hämtar in julgranen följer det med ganska mycket både snö och is. En isklump hamnar på trägolvet i vardagsrummet och en på metallskyddet framför den öppna spisen. Efter ett tag märker du att den ena isbiten har smält bort helt men inte den andra.

Vilken isbit smälter fortast?

 

VARM MAT

Du ska laga julmat och hettar upp olja i en stekpanna. Plötsligt börjar oljan brinna.

Vad får du absolut inte göra när du ska släcka branden?

60 minuter kvar

!function(){"use strict";if("querySelector"in document&&"addEventListener"in window){var e=document.body;e.addEventListener("mousedown",function(){e.classList.add("using-mouse")}),e.addEventListener("keydown",function(){e.classList.remove("using-mouse")})}}();