Höstfrågor 2022

60 minuter kvar

TRÖGTRAMPAT

Barn som cyklar

För att förbättra din kondition har du börjat cykla till skolan. Din cykel har 21 växlar. Du pressar dig hårt och väljer att använda den tyngsta växeln hela vägen. På vilka kugghjul ligger kedjan då?

Välj det alternativ som är SANT!

 

FLYGTURISTER

Nu på hösten kan vi ofta se flyttfåglarnas karaktäristiska plogform när de har samlats för att flyga söderut till varmare länder. Många fåglar stannar dock kvar i Sverige över vintern. Bara en av följande fåglar är en flyttfågel - vilken?

 

LUFTORIENTERING

Fågelflock

Fåglar kan använda många olika sätt för att hitta rätt under sin flytt.

Vilket av dessa fyra sätt kan de INTE använda?

 

SPÅR I LUFTEN

Soluppgång

Under coronapandemin stannade nästan all flygtrafik upp, och de vita streck vi ofta kan se bakom flygplan försvann från himlen. Nu när vi har börjat resa igen börjar dessa streck åter igen dyka upp - men vad består de huvudsakligen av?

 

SURT

Konserverade grönsaker

På hösten passar många på att skörda grönsaker och frukt för att fylla förråden med egenproducerat mat inför den långa vintern. För att undvika att maten förstörs kan man använda olika sätt för att konservera maten så att den håller längre. Mjölksyrajäsning av livsmedel (t.ex. yoghurt och surkål) är en uråldrig konserveringsmetod. Bakterierna som växer till i dessa livsmedel är bra för hälsan. Varför?

Vilket av nedanstående påståenden är FEL?

BAKTERIER

Ett vanligt men mindre trevligt hösttecken är att sjukdomar som förkylningar och influensa ökar. Förra hösten fick vi färre infektioner än vanligt eftersom restriktioner på grund av corondapandemin även ledde till att andra infektioner minskade. Nu när restriktionerna har släppt börjar dessa infektioner spridas igen, som till exempel RS-virus och även infektioner som orsakas av bakterier.

Vi har under de senaste 70 åren vant oss vid att bakterieinfektioner, t. ex. lunginflammation och halsfluss, har varit relativt enkla att bota. Varför kan detta snabbt komma att ändras? Välj det alternativ som är SANT!

 

 

VINTERTID

Den sista oktober ställde vi om klockorna från sommartid till vintertid. Detta innebär att alla klockor har ställts en timme tillbaka.

Vilken effekt fick det?

BAKHALT

Nu börjar det bli vinter i stora delar av landet, och det är dags att plocka fram skidorna om du inte redan har gjort det.

Det finns olika typer av skidvallning, varav en är att lägga på fästvalla. Vad vill skidåkaren åstadkomma genom att lägga på fästvalla?

Vad är SANT?

60 minuter kvar