Luciafrågor inför Teknikåttan 2023

60 minuter kvar

PEPPARKAKOR

Du bakar pepparkakor och vill pynta dem på så många sätt som möjligt. Du har två olika former och några olika sorters pynt. Hur många olika sorters pepparkakor kan du göra med nedanstående ingredienser? Varje pepparkaka ska bestå av en kaka, en kristyrfärg och en sorts pynt. Det finns obegränsad mängd av allt.

Pepparkaka Kristyr Pynt
Hjärta Vit Strössel
Stjärna Röd Silverkulor
Grön Chokladlinser

 

PEPPARKAKSOPTIMERING

När du skär ut runda pepparkakor blir det alltid lite deg över. Du vill försöka optimera baket så att det blir så lite spill som möjligt.

Vilken av nedanstående pepparkaksplåtar ska du välja för att minimera spillet?

 

SAXAR

Klippa tyg till lucialinnet och tomtedräkten, krulla julklappssnören, klippa julklappspapper, fixa frisyren. Det är en god idé att ha särskilda saxar till olika klippningar. En sak är gemensam för alla, de ska vara vassa och rena för att resultatet ska bli bra.

Nedan finns fyra påståenden om saxar - vilka påståenden är sanna? Det kan finnas mer än ett rätt svar.

JULMAT

Du har handlat julmat och i din korg finns följande tre varor: 100 gram julskinka, 100 gram nötter och 100 gram polkagrisar.

Vilken av dessa varor innehåller mest kemiska ämnen i gram räknat?

PEPPARKAKSBAK

När du ska baka pepparkakor behöver du vetemjöl. Detta har framställts genom att en del av veteaxet har finmalts.

Vilken del av vetet är det man mal till mjöl och använder vid bakning?

VINTERBRASA

I vintermörkret är det trevligt att tända en brasa i öppna spisen. Till en början måste man ofta blåsa på elden för att den ska ta sig. Samtidigt vet du säkert också att om du blåser på ett stearinljus så finns det stor risk för att det ska slockna.

Vilket av följande alternativ beskriver bäst vad som händer?

JULGRANSBELYSNING

Du har två julgransbelysningar med 24 lampor i varje. I den ena är lamporna seriekopplade och i den andra parallellkopplade. En lampa saknas i vardera belysningen men du försöker ändå tända båda belysningarna. Vad händer?

 

 

SKIDSKYTTE

Skidskytte är en gren där våra svenska representanter brukar finnas bland de allra bästa. Deras gevär har en avancerad sele för att inte vara ett störande inslag i skidåkningen men samtidigt vara lätt att hantera vid skjutningen.

Vad kallas en sådan anpassning?

FYRVERKERI

Ett festligt sätt att fira tolvslaget på nyårsafton kan vara att skjuta upp raketer. Om man av en händelse firar nyår i rymden kan det också vara frestande med lite fyrverkeri. I det fallet skulle man dock inte höra när fyrverkeripjäsen exploderar. Varför kan inte astronauter på rymdpromenad höra en explosion alldeles i närheten?

                   

ÄNGLASPEL

I ett så kallat änglaspel av metall snurrar en propeller med hängande änglar runt när man tänder stearinljuset under hjulet. Varför snurrar det?

60 minuter kvar