Riksfinal i Teknikåttan

Teknikåttan 2024 är i full gång, där 20 000 åttondeklassare från hela Sverige har tävlat med sina kunskaper och innovationsförmåga. I de spännande regionfinalerna som hölls på den 18 april på tio svenska lärosäten stod det klart vilka klasser som tog hem förstaplatsen i regionfinalerna. Vinnarklasserna går nu vidare till riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm den 23 maj, där 300 Teknikåttor från tio olika regioner i landet tävlar i teknik, matematik och naturvetenskap.

Tävlingen, som är en del av ett nationellt initiativ för att öka intresset för STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics), lockar varje år tusentals elever som tävlar i utmanande praktiska och teoretiska problem. Teknikåttan syftar till att inspirera nästa generation av ingenjörer, forskare och problemlösare.

Grattis till regionvinnarna

  • Linköpings universitet – Berzeliusskolan 8S från Linköping
  • Blekinge Tekniska Högskola – Hagaviksskolan NoT8A från Växjö
  • Karlstads universitet – Hultsbergsskolan 8A från Karlstad
  • Chalmers tekniska högskola IES Kungsbacka från Kungsbacka
  • Högskolan Dalarna – Lillhagsskolan 8A från Gävle
  • Umeå universitet – Norrhammarskolan 8C från Skellefteå
  • Lunds Tekniska Högskola – Nyvångskolan 8B från Lund
  • Örebro universitet – Rönnbyskolan 8a från Västerås
  • Kungliga Tekniska högskolan – Spånga grundskola 8F från Stockholm
  • Uppsala universitet – Uppsala Musikklasser 8A från Uppsala

Om Teknikåttan
I 31 år har Teknikåttan engagerat åttondeklassare i årliga mästerskap inom teknik, matematik och naturvetenskap och inspirerat nya generationer av teknikutbildade, problemlösare och innovatörer. Bakom tävlingen står tio svenska högskolor och universitet. Nytt för i år är att Tekniska museet fördjupar sitt engagemang som partner genom hela tävlingen, tillsammans med Sandvik som huvudsponsor för Teknikåttan.