Pristagare i klassuppgiften 2023

Spektakulära kedjereaktioner!

Närmare 40 klasser från hela Sverige har arbetat hårt för att skapa den mest innovativa, kreativa och spektakulära kedjereaktionen som slutar med att en tom burk slängs i en papperskorg. Många projekt var välgjorda och det var en jämn kamp om platserna på prispallen. Här presenteras de tre bästa, enligt eleverna själva och Teknikåttans jury.

1:a pris Matteusskolan 8A

En finurlig och varierad konstruktion med humoristiska inslag helt och hållet i de gamla skämttecknarnas anda. Konstruktionen löser årets klassuppgift med enkla medel på ett mycket kreativt och underhållande sätt. Energiomvandlingarna i den långa och komplicerade kedjereaktionen fortsätter i en obruten kedja ända fram tills slutet då burken tydligt hamnar i papperskorgen på utsatt tid.


2:a pris Hallens Kyrkskola klass 8

En spektakulär konstruktion av episka mått som innehåller många oväntade objekt i en obruten kedjereaktion. Det framgår tydligt av filmen att hela förloppet är väldigt genomarbetat och att allt är uppställt med en mycket stor precision.


3:e pris Uppsala Musikklasser 8C

Ett underhållande och humoristiskt bidrag som avslutas i ett crescendo med en spektakulär katapult. Filmen är kryddad med musiksättning och bloopers, som visar att klassen har haft roligt under arbetets gång, vilket är själva syftet med att bygga en kedjereaktion som löser ett enkelt problem på ett onödigt komplicerat sätt.

På grund av upphovsrätten visas filmen utan musik.

Stort tack till alla som deltog!