Vilka blir årets vinnare?

På grund av Coronakrisen flyttade Teknikåttan 2020 ut på nätet. De tävlande klassernas tävlingsbidrag är nu inskickade och bedömda av domare på distans. Den 3 juni, kl. 08.00 presenteras vinnarna här på hemsidan via en filmhälsning från domarna. Håll utkik!

Av de 74 klasser som skulle medverkat i regiontävlingarna runt om i landet, har 48 klasser genomfört tävlingen på nätet. Alla har gjort en bra insats!

I år har uppgiften varit att konstruera en automatisk sopsorterare som sorterar kulor i plast, metall och komposterbart (trä). Praktiskt ska klasserna bygga en apparat som kan sortera kulor i olika material. Flera klasser har varit väldigt ambitiösa och det är stor skillnad på hur de valt att sortera de olika materialen. Många har använt sig av kulornas olika densitet, men det finns också flera andra varianter, och det är riktigt svårt att bedöma vilka bidrag som är bäst, säger en av domarna, Martin Bengtsson.

Det är inte bara hur bra själva sorteringen fungerar som räknas, utan det är också ritningar, beskrivningar av hur arbetet gått till, vilka tekniker som används och hur utprovningen har gått till som bedöms.

Men vilka vinnarna är, har inte avslöjats ännu. Det sker genom en film som publiceras på hemsidan den 3 juni. De tio bästa bidragen belönas med 10 000 kronor var till klasskassan. Dessutom delas 10 000 kronor ut till den klass som gjort den bästa designen. Sedan tidigare har de klasser som gått vidare från kvaltävlingen fått 2 500 kronor var.