Höstfrågor

60 minuter kvar


FRUKTFLUGEFÄLLAN

Nu på hösten hänger träden fulla med frukt, och många kök fylls av äpplen, plommon och päron. Fruktflugor trivs bra i övermogen frukt och kan bli mycket irriterande. En smart och enkel fruktflugefälla kan göras av en blandning av vatten, vinäger, lite honung och någon droppe diskmedel.

Varför tillsätter man diskmedlet?

apples-2016


VITAMINER

När solen lyser på huden bildas D-vitamin, som behövs bland annat för att få ett starkt skelett. Nu på hösten minskar solbestrålningen, och vi behöver då få i oss D-vitamin på annat sätt. D-vitamin är ett fettlösligt ämne, som finns naturligt i många livsmedel.

Vilket av följande livsmedel innehåller mest D-vitamin per kilogram?

sol

 


TIDERÄKNING

Ett solur består av en pinne som kastar en solskugga på en urtavla.

Vilket av nedanstående påståenden om solur är falskt?

solur


HÖSTMÅNE

Måndag 14 november 2016 är det fullmåne och då skiner hela månen starkt gulvitt på himlen. Den är lätt att se så här i novembermörkret.

Hur kommer det sig att månen skiner?

fullmoon


SKOGENS GULD

Under den långa milda hösten har det funnits många tillfällen till härliga svamputflykter i höstskogen. Svampsäsongen går nu mot sitt slut, men för den som vill förlänga säsongen i matlagningen finns det många tekniker för att konservera den svamp man har plockat.

Vilket av följande sätt är inte en konserveringsmetod för svamp?

kantareller-small


HALA VÄGAR

På vintern saltar man ofta vägarna för att öka trafiksäkerheten. Vad är den huvudsakliga orsaken till att man använder just salt?

ice-road-nwt-canada


HÖSTVANDRING

Persson startar från en punkt P på jordytan. Han tar en promenad på 15 km. Först går han 5 km rakt söderut. Sedan går han 5 km rakt österut. Därefter går han 5 km rakt norrut. Det visar sig då att han kommit tillbaka till P. Hur går detta ihop?

leaves2 leaves


SOLEN SOM ENERGIKÄLLA

Vilket av följande energislag har inte koppling till solinstrålningen på jorden?

solen


EN KUGGFRÅGA

Den här frågan handlar om kugghjul som hakar i varandra. Pilarna i bilderna anger i vilken riktning kugghjulen snurrar. I ett av alternativen skulle det inte fungera om kugghjulen snurrar som pilarna visar. Ange vilket alternativ som inte skulle fungera.

kugghjulsbild


60 minuter kvar