Teknikåttan 2014

60 minuter kvar

Ett exempel på djur som reser mycket är fåglarna. Många fåglar är flyttfåglar, men bara en av följande fåglar är en flyttfågel. Vilken?

 

Rymdfarkosten Voyager 1 skickades ut från jorden 1977 och är den rymdsond som har åkt längst bort från jorden. Nyligen lämnade den solsystemet. Om inget kommer i vägen, när kommer den stanna?

Du har just varit på en konsert med One Direction på Ullevi i Göteborg och får reda på att Lady Gaga ska spela på Friends Arena i Stockholm. Avståndet mellan Göteborg och Stockholm är ungefär 50 mil. Hur lång tid tar det att åka mellan de båda städerna om man kör med en medelfart som är 100 km/h?

Plåster kan ha andra användningsområden än att skydda och ta upp blod ifrån sår. Rökavvänjning är ett exempel och där tillsätts en aktiv substans till plåstret och når kroppens blod genom huden. Vad är det viktigaste skälet till att man använder dessa plåster i stället för att ta in medicinen genom munnen?

Vad av följande använder sig inte av ljudvågor för att lokalisera föremål?

Efter flygplan syns ofta vita linjer.

Vad består dessa huvudsakligen av?

Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus med hjälp av en GPS-mottagare. Ett av följande alternativ är inte nödvändigt för att GPS-systemet ska fungera.

Vilket?

Runt jorden på ungefär 40 mils höjd snurrar rymdstationen ISS. Vilket av följande påståenden om ISS är sant?

När du spelar online-spel på datorn överförs data mellan spelarna på många olika sätt. På vilket av följande sätt kan datorbilden vanligtvis inte överföras mellan spelarna?

2012 hoppade Felix Baumgartner från en höjd av 39 km. Hans fart ökade till över 1300 km/h, men minskade långt innan han utlöste fallskärmen. Varför minskade farten?

Du är på Gröna Lund och åker Fritt Fall. I denna åkattraktion sitter du i en vagn som dras högst upp i ett torn, och sedan släpps ned och "faller fritt". Precis när vagnen släpps ramlar din mobiltelefon ur din ficka. Vad av nedanstående stämmer för telefonen under den första sekunden?

Fåglar kan använda många olika sätt för att hitta rätt under sin flytt. Vilket av dessa fyra sätt kan de inte använda?

Segway är ett av våra senast uppfunna transportmedel. Konstruktionen ser ganska ranglig ut, men ett utmärkande kännetecken för en Segway är förmågan att kunna balansera sig själv.

Vilken komponent är nödvändig i den tekniska lösningen hos en Segway för att den skall klara att hålla balansen under färd?

Atomer och molekyler åker hit och dit runt omkring oss och inuti oss. Hela tiden sker det olika kemiska reaktioner.

Vilket av följande alternativ är inte en kemisk reaktion?

Du sitter i ett tåg som åker förbi en perrong i hög fart. På perrongen ligger en låda. Du tänker släppa ett litet paket i lådan.

När ska du släppa paketet?

60 minuter kvar