Teknikåttan 2015

60 minuter kvar

1. Låt på väg

Då du spelar en låt på Spotify har signalen färdats en lång väg. På vilket sätt har den digitala informationen absolut inte överförts?

utt-1501

2. Heta smaker

Radioaktiv strålning används ibland av livsmedelsindustrin för att bestråla matvaror.
I Sverige är bara bestrålning av kryddor tillåtet. Varför bestrålar man kryddorna?
Ett alternativ är sant.

utt-1502

3. Snöbollar på himlen

Kometer är praktfulla men sällsynta fenomen på stjärnhimlen som orsakas av små himlakroppar som består mest av sten, is och snö. Kometerna befinner sig för det mesta långt ute i solsystemet men ibland för deras banor dem närmare solen. Det finns troligen miljontals kometer i solsystemet men ändå ser vi dem sällan. Varför?

utt-1503

4. Smarta metoder

Att bota cancer är en aktuell och viktig fråga. Idag känner vi till ett flertal behandlingsmetoder. Vilken av följande behandlingsmetoder har inte någon vetenskapligt bevisad effekt på cancertumörer?

 

utt-1504_1

5. Färgglada alger

I havet finns olika alger, t ex havsmossa som är röd, och grönslick som är grön. Orsaken till de olika färgerna är att algerna absorberar (tar upp) ljus av olika färg. Vilket påstående är sant?

 

utt-1505

6. Nya smarta användningsområden

Många coola idéer och uppfinningar har haft sin början i helt andra projekt som utvecklats på sidan av det ursprungliga projektet. Vilket av följande påståenden stämmer inte?

 

utt-1506

7. Eld i baken

utt-1507

Eldflugan är en vanlig syn under varma kvällar i sydligare länder, men den är bara ett av många självlysande djur. Framför allt i havet finns djur som kan lysa, och det kan finnas flera orsaker till att de gör det. Vilket alternativ är falskt? Ljuset används för att:

 

8. Strålande resultat

Lovisa och Einar gjorde strålande resultat på senaste matteprovet. Lovisa hade 90% och Einar hade 75% av maxpoängen. Endast hela poäng delades ut och maxpoängen var mindre än 30. Hur många poäng kunde man maximalt få på matteprovet?

utt-1508

9. Strålskydd

Vi använder olika sorters solskyddsprodukter för att undvika att bränna oss i solen. På förpackningarna brukar man ange en solskyddsfaktor. Vilket alternativ är sant?

Solskyddsfaktorn anger:

10. Het energikälla

utt-1510

Solen ger oss inte bara värme och ljus direkt från sina strålar när den lyser på oss. Mycket av vår energianvändning kommer dessutom indirekt från solen. Vilken av dessa energikällor har inte sitt ursprung i solstrålning?

11. Heta stormar

Jorden drabbas av en solstorm som gör att du får problem med att använda din smartphone för att orientera dig. Vad kan anledningen vara?

 

utt-1511

12. Strålande smärta

För mycket datorspelande kan leda till att du får ont i nacke och axel och även att smärtan strålar ner i armen. Vilket av alternativen nedan är sant?

13. Växande träd

Ett träd växer och växer och ökar i vikt med upp till 100 kg per år. Varifrån kommer det mesta av dessa 100 kg?

 

utt-1513

14. Lysande teknik

 

En ficklampa används flitigt i några veckor, då börjar ljuset i lampan bli svagt. Vad är den troligaste anledningen till att ljuset blivit svagare?

15. Doftspridning

Parfym består av olika typer av kemikalier och används för att man ska dofta gott. Vilket av följande påståenden är sant?

60 minuter kvar